Wil je data laten anonimiseren? Vijf tips

Wil je data laten anomiseren?

Het anonimiseren van persoonsgegevens is van groot belang om de privacy van individuen te beschermen en te voldoen aan wet- en regelgeving. Als manager kun je de verantwoordelijkheid hebben om de data van je organisatie te anonimiseren. Maar waar dien je beginnen? In deze blog bied ik vijf tips voor managers die op zoek zijn naar een informatiespecialist om data te anonimiseren.

Ken de wet- en regelgeving

Voordat je begint met het anonimiseren van persoonsgegevens, is het belangrijk om op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Nederlandse uitvoeringswet bepalen hoe persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Daarnaast zijn er specifieke sectorale wetten voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg of financiële sector. Een informatiespecialist kan helpen om een goede wet- en regelgeving toe te passen bij het anonimiseren van data.

Identificeer de persoonsgegevens in de data

Voordat je data kunt anonimiseren, dien je weten welke gegevens persoonsgegevens zijn. Dit zijn gegevens die direct of indirect tot een individu herleidbaar zijn, zoals naam, adres, e-mailadres, IP-adres of burgerservicenummer. Het is belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het identificeren van persoonsgegevens, omdat onvolledige anonimisering kan leiden tot datalekken en boetes.

Gebruik anonimiseringstechnieken

Er zijn verschillende technieken om persoonsgegevens te anonimiseren, zoals pseudonimisering, hashing en versleuteling. Bij pseudonimisering blijft er een link tussen de persoonsgegevens en een pseudoniem, bijvoorbeeld een nummer. Bij hashing en versleuteling wordt de originele data omgezet in een onherkenbare code. Een informatiespecialist kan adviseren welke technieken het meest geschikt zijn voor jouw data en proces.

Test de anonimisering

Anonimisering kan complex zijn en fouten kunnen leiden tot datalekken. Het is daarom belangrijk om de anonimisering te testen en te valideren voordat de data wordt gebruikt. Test de anonimisering met relevante stakeholders en vermijd het delen van de originele data. Een informatiespecialist kan helpen om testscenario’s te ontwikkelen en de anonimisering te valideren.

Documenteer het proces

Het anonimiseren van data is een continu proces . En het is belangrijk om het goed te documenteren. Documenteer welke technieken zijn gebruikt, wie de verantwoordelijkheid draagt, welke wet- en regelgeving is nageleefd en hoe de anonimisering wordt getest en verbeterd. Dit maakt het mogelijk om verantwoording af te leggen en de anonimisering te verbeteren wanneer dat nodig is.

Samenvattend

Het anonimiseren van persoonsgegevens is een belangrijke taak voor managers die verantwoordelijk zijn voor data. Door de wet- en regelgeving te kennen, persoonsgegevens te identificeren, gebruik te maken van goede technieken, te testen en te documenteren, kan de anonimisering op een effectieve en veilige manier worden uitgevoerd. Een informatiespecialist kan helpen om dit proces in goede banen te leiden.

Bron: BECIS | DIOR

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Geen spam, alleen maar waardevolle informatie

Deel deze post met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *