Verbouwing financieren? Persoonlijke lening steeds interessanter!

Hypotheekrente stijgt sneller dan lening

Hypotheekrente stijgt veel sneller dan leenrente.

De rentes knallen de laatste maanden omhoog. De historisch hoge inflatie van bijna 10 procent heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse kapitaalmarktrente (10 jarige staatsobligatie) in een paar maanden tijd met ongeveer 1,5% gestegen is.

De stijgende kapitaalmarktrente is slecht nieuws voor mensen die willen verbouwen. Het lenen van geld is namelijk duurder geworden. Opvallend: dit geldt met name voor de hypotheekrentes. De rente op een persoonlijke lening is tot nu toe veel minder hard gestegen.

Wie verbouwingsplannen heeft en deze verbouwing wil financieren, vindt in de persoonlijke lening een zeer aantrekkelijk alternatief voor een hypotheek.

Hypotheekrente

Nog slechts een paar maanden geleden bereikten de hypotheekrentes hun (voorlopige?) laagste niveau ooit. Zelfs bij het vastzetten van de rente voor 10 jaar was de rente in sommige gevallen minder dan 1%!

Sindsdien rollen de banken over elkaar heen om de hypotheekrente te verhogen. Het gevolg is dat de actuele hypotheekrente bij 10 jaar vast inmiddels meer dan dubbel zo hoog is. En voorlopig lijkt de stijging van de hypotheekrente nog niet voorbij…

Persoonlijke lening

Kredietverstrekkers reageren een stuk minder snel op ontwikkelingen op de rentemarkten dan hypotheekinstellingen. Ook op de leenmarkt komen de laatste maanden renteverhogingen langs, maar de huidige leenrentes staan nog maar een paar tienden hoger dan een paar maanden geleden. Hierdoor liggen de rentes op een lening momenteel een stuk dichter bij de hypotheekrentes dan een tijdje geleden.

Verbouwing financieren

De laatste jaren is het verbouwen en verduurzamen van de eigen woning heel populair. Veel mensen hebben het geld voor een dergelijke verbouwing niet op de spaarrekening staan of willen hun spaargeld niet hiervoor gebruiken. Dus wordt het geld voor een verbouwing vaak geleend.

Hypotheek of persoonlijke lening

Het lijkt logisch om bij een verbouwing te kiezen voor een (tweede) hypotheek. De hypotheekrentes zijn weliswaar gestegen – ze staan nog steeds ruim een procent lager dan de rentes op een persoonlijke lening. De rente is echter niet het enige dat van belang is in deze vergelijking.

Verschil in kosten en rompslomp

Bij een hypotheek komen namelijk flinke kosten kijken. Denk aan kosten voor een notaris, taxateur en hypotheekadviseur. Deze kosten spelen niet bij een persoonlijke lening. Bovendien gaat het afsluiten van een lening meestal een stuk sneller dan het regelen van een hypotheek.

Zeker als het verbouwingsbedrag lager is dan 50.000 euro, kan een persoonlijke lening daarom zeker een aantrekkelijk alternatief zijn voor een (tweede) hypotheek.

Rente PL ook aftrekbaar

Belangrijk om te weten is dat de rente op een persoonlijke lening ook aftrekbaar kan zijn! Het gaat erom wat er gedaan wordt met het geleende geld. Wordt het besteed aan de eigen woning – dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Daarvoor hoeft het geen hypotheek te zijn.

Wie verbouwingsplannen heeft doet er dus zeker verstandig aan om beide opties mee te nemen in de berekeningen voor de keuze van de financiering!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Geen spam, alleen maar waardevolle informatie

Deel deze post met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *