Als je een eigen onderneming begint moet je je met veel zaken tegelijkertijd bezig houden. Je moet marktonderzoek doen, een ondernemingsplan opstellen en alles financieel op orde hebben. Ook moet je voldoen aan bepaalde wettelijke voorwaarden. Het is handig om bij het opzetten van je eigen bedrijf een advocaat die gespecialiseerd is in ondernemingsrecht te raadplegen. Je kan bijvoorbeeld Van der Maas & Verhoog als ondernemers advocaat inschakelen.
Kies voor een advocaat die gespecialiseerd is in het ondernemersrecht
Je bedrijf kan in een vervelende situatie terecht komen als je niet alles volgens de wet doet. De contracten die je gebruikt blijken bijvoorbeeld niet aan alle voorwaarden te voldoen. De kans is groot dat je in een dergelijke situatie de hulp van een advocaat wilt inroepen. Let goed op dat je niet zomaar een advocaat belt. Onderzoek altijd of de betreffende advocaat zich verder heeft gespecialiseerd in het ondernemersrecht. Dit kan je nagaan bij de Orde van Advocaten.
Regel een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering
Nog een belangrijke tip is het regelen van goede verzekeringen. Je hebt je eigen bedrijf en bent dus zelf eindverantwoordelijk voor deadlines en de dagelijkse taken. Als je een keer ziek bent moet niet meteen alles in de soep lopen. Door het afsluiten van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je vervelende situaties. Dit geldt uiteraard ook voor het personeel dat je in dienst hebt. Bedenk ook wie jou taken over kan nemen bij langdurige ziekte. Ga altijd uit van het ergste als je je zaken goed wilt regelen.
Denk aan je oude dag!
Als zzp-er of persoon met een eigen onderneming bouw je niet automatisch een pensioen op. Dit is wel zo als je in dienst bent van een baas. Je bent nu je eigen baas en je zal dus een eigen regeling moeten treffen om iedere maand wat geld opzij te zetten voor later. Een echte aanrader is het afsluiten van een lijfrenterekening. Het geld dat je apart zet wordt dan namens jou geïnvesteerd. Dit levert je gegarandeerd meer geld op dan op een gewone spaarrekening. Je sluit zo’n rekening bijvoorbeeld af bij een bank of een beleggingsinstelling. Deze bedrijven weten precies hoe ze zo veel mogelijk winst kunnen maken door middel van slimme investeringen.