Kredietwaardigheid: wat is het en waarom is het belangrijk?

Kredietwaardigheid

Zowel particulieren als bedrijven hebben een specifieke kredietscore voor het verkrijgen van een lening bij een bank of kredietverstrekkers. Je moet je kredietwaardigheid checken voordat je een lening aanvraagt. Deze term bepaalt of je in aanmerking komt voor een nieuw krediet of niet. Kredietverstrekkers zullen deze informatie gebruiken voordat ze verdere kredieten aan aanvragers goedkeuren. Mensen betalen meestal een professional of gebruiken een tool om hun kredietwaardigheid te controleren. Deze methode helpt hen erachter te komen wat hun slagingspercentage is bij het verkrijgen van nieuw krediet.

Kredietwaardigheid in het kort

Met kredietwaardigheid wordt de mate bedoeld waarin een bedrijf kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Je kan dus zeggen dat een bedrijf kredietwaardig is wanneer het bedrijf alle binnenkomende rekeningen op tijd kan betalen. Naar de buitenwereld laat je op die manier zien dat je te vertrouwen bent. Zo hebben andere bedrijven namelijk meer vertrouwen om zaken met jouw bedrijf te doen. 

Het belang van kredietwaardigheid

Niemand mag kredietwaardigheid over het hoofd zien bij het aanvragen van nieuw krediet. Dat betekent dat je je bewust moet zijn van je waarde, omdat deze bepalend is voor je geschiktheid voor het verkrijgen van een lening. De volgende reden is dat kredietwaardigheid een aanzienlijke invloed heeft op je verzekeringspremies, professionele licentie, bedrijfsfinanciering en arbeidskwalificatie. In een carrière helpt een goede kredietwaardigheid je om het vertrouwen van de werkgever te verwerven, omdat het je verantwoordelijkheidsniveau aangeeft. Tot slot stelt een hoge kredietwaardigheid je in staat om lagere rentetarieven en betere leen limieten te krijgen.

Factoren die de kredietwaardigheid bepalen

Kredietverstrekkers of banken hebben een reeks evaluaties om iemands kredietwaardigheid te bepalen. Eerst kijken ze naar je betalingsgeschiedenis. Een hoge score geeft aan dat aanvragers geen gemiste of te late betalingen hebben gedaan. Vervolgens is er de capaciteit. Deze verwijst naar je financiële vermogen om een ​​lening terug te betalen als lener. Een bank of kredietverstrekker kan kredietnemers efficiënt vergelijken op basis van hun draagkracht. Er is ook een factor die het karakter van een sollicitant wordt genoemd. Deze evalueert je gedrag met betrekking tot betalingen en leningen. Sommige mensen zijn eerlijk genoeg als ze geld willen lenen, maar anderen zijn dat niet zijn.

Hoe de kredietwaardigheid te verbeteren?

Hier is het goede nieuws. Iedereen kan de kredietwaardigheid verbeteren door elke keer tijdig en stipt te betalen. Deze gewoonte helpt je je goede kredietscore te behouden en je betrouwbaarheid te vergroten. Is dat alles? Andere methoden zijn onder meer: ​​het doorlopend tegoed en creditcarduitgaven laag houden, de automatische betalingsoptie activeren via je bank, eventuele schulden afbetalen en het verschuiven van geld vermijden. Ook zelf kun je onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van bedrijven. Je zou kunnen beginnen bij het bedrijf in kwestie op te zoeken op Google met zoektermen als faillissement, rechtszaak of wanbetaling. Daarnaast zou je ook je eigen netwerk kunnen inzetten. Wellicht ken je iemand die in het verleden al eens zaken met het bedrijf heeft gedaan. Vraag diegene dan hoe dat is verlopen en of het beviel. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Geen spam, alleen maar waardevolle informatie

Deel deze post met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *