EPT certificaat: wat, hoe en waarvoor?

palletwagen

Een EPT certificaat is binnen een aantal Europese landen een verplichting voor gebruikers en chauffeurs van een ETP, oftewel een elektrische palletwagen. Dit speciale certificaat is een certificering waarmee iemand kan aantonen dat hij of zij de kennis heeft om veilig gebruik te maken van een elektrische palletwagen, het examen heeft afgelegd en een trainingsprogramma heeft gevolgd. Zo’n certificaat toont aan dat iemand veilig en capabel genoeg is om gebruik te maken van een elektrische palletwagen. Heb je interesse om een EPT opleiding volgen? Lees onderstaand meer over het EPT certificaat.

Is een EPT certificering verplicht om te hebben?

Wil je bepaalde bedrijfsvoertuigen bedienen dan heb je daar meestal een certificaat voor nodig. Ook is dit zo bij het bedienen van een elektrische palletwagen. Heb je eenmaal een certificaat in bezit dan kun je aantonen dat je een elektrische pallet wagen veilig kunt gebruiken binnen je bedrijf. Daarnaast toon je ook met zo’n certificering aan dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. De Arbowet stelt namelijk dat je als werknemer genoeg kennis en kunde moet hebben om je werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren en je bewust bent van alle risico’s. Een elektrische pallet wagen lijkt heel makkelijk om te besturen, maar regelmatig gaat het om een sterk en krachtig voertuig waar je kennis voor nodig moet hebben om te kunnen bedienen. Gebruik je een elektrische pallet wagen niet op de juiste manier dan kunnen er al snel ongelukken gebeuren.

Wat is de reden waarom een EPT certificaat beperkt geldig is?

Het grote deel van bedrijfsvoertuigen certificaten zijn vijf jaar geldig. Ook het EPT certificaat is maximaal vijf jaar geldig. Dat komt omdat het van essentieel belang is dat werknemers de vaardigheden en kennis hebben en dat bijhouden. Daarom moet er na iedere vijf jaar de certificering opnieuw getoetst worden en worden bijgewerkt. Zo kun je aantonen dat je weer up to date bent en je over de juiste vaardigheden en kennis beschikt. Het is wel een prettige gedachte om te weten dat je collega over een certificaat beschikt en in staat is om een elektrische pallet wagen op je correcte manier te gebruiken en te besturen.

Waar kun je zo’n EPT certificaat behalen?

Er zijn diverse organisaties waar je een EPT certificaat kunt behalen. Naast dat Arbo centra diverse opleidingen aanbieden zijn er ook onafhankelijke organisatie waar je een EPT opleiding kunt doen. Meestal hebben deze externe bedrijven een eigen locatie in Nederland waar je de cursus kunt volgen. Een EPT certificaat behalen hoeft niet veel tijd te kosten. Meestal ben je binnen een dag klaar met de opleiding en kun je een EPT certificaat in bezit hebben. De meeste cursussen bestaan uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. In de ochtend leer je de theorie en later op de dag ga je met praktijk aan de gang. De praktijk wordt getoetst door ervaren instructeurs. De kosten van een EPT cursus verschillen per aanbieder. Wil je actuele prijzen hebben van dit soort cursussen dan kun je het beste contact opnemen met een aanbieder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Geen spam, alleen maar waardevolle informatie

Deel deze post met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *