De basisstappen voor een financieel gezond bedrijf

Tips voor een financieel gezond bedrijf

De basisprincipes van financiële gezondheid vormen de basis voor een succesvolle onderneming. Het is belangrijk te weten dat er niet één manier is om financieel gezond te zijn. Elk bedrijf moet uitzoeken wat het beste werkt voor hen en hun klanten, maar hier zijn enkele basisdingen die je kunt volgen en die in dit artikel behandeld worden. Lees snel verder om meer te weten te komen!

Ken je financiële ruimte

Het is belangrijk je financiële ruimte te kennen en te begrijpen waar je staat voor je probeert er verandering in aan te brengen. Dit betekent begrijpen wat er met de onderneming aan de hand is geweest in termen van omzet, kosten en prijzen voor klanten en aangeboden diensten/producten. Het houdt ook in dat je eventuele trends binnen deze gebieden in de loop van de tijd bekijkt. Iets anders dat gedaan moet worden is analyseren hoeveel geld een bedrijf werkelijk verdient nadat belastingen en uitgaven zijn uitbetaald (dit kan helpen verborgen juweeltjes of “gaten” te vinden die opgevuld moeten worden)

Zorg voor voldoende cashflow

Als je je financiële ruimte hebt uitgezocht, is het tijd om te zorgen dat er voldoende cash flow is. Dit betekent dat je bekijkt hoeveel geld er binnenkomt en welke kosten er plaatsvinden (of verwacht worden). Bepalen of er genoeg overblijft voor zaken als belastingen, schuldaflossing, extra investeringen/uitgaven kan helpen bepalen of een bedrijf op lange termijn houdbaar is

Wees je bewust van kansen die zich onderweg aandienen

Natuurlijk gaat het hier om het kennen van iemands financiële gezondheid in het algemeen, maar het is ook meer specifiek van toepassing op kansen die zich tijdens het runnen van de zaak kunnen voordoen . Bijvoorbeeld, als iemand beweert dat hij iets wil kopen voor twee keer zoveel als waarvoor het gewoonlijk verkocht wordt, dan moet een ondernemer beslissen of dit wel of niet het voor zoveel te verkopen. Dit is een financiële beslissing en een die een hele onderneming kan beïnvloeden.

Wees nauwlettend op je debiteuren

Als het op cash flow aankomt, is één gebied dat een enorm verschil kan maken het aantal debiteuren dat hun rekeningen op tijd betaalt. Te late betalingen kunnen grote gevolgen hebben voor een lopende zaak en zijn iets dat goed in de gaten gehouden moet worden

Vergeet de fiscale gevolgen niet!

Belastingen zijn belangrijk voor iedereen – niet alleen voor bedrijven. Belastingen spelen ook een rol in het leven van mensen door diensten als gezondheidszorg en onderwijs te verlenen . Zoals met alles zijn er wetten die bepalen welke belastingen wanneer betaald moeten worden, dus inzicht in die wetten is van cruciaal belang voor je financiële beslissingen neemt.

Werk aan je online aanwezigheid

Als je nog geen aanwezigheid op het web hebt voor je bedrijf, is dit het moment om te beginnen. Dat kan zo eenvoudig zijn als het aanmaken van een account op sociale media sites als Facebook of Twitter – het hangt allemaal af van wat goed is voor je doelgroep en sector. Een website mag ook niet ontbreken. Wie anno 2021 nog zegt dat zijn doelgroep niet online zit, kan alle eerdere basisprincipes vergeten. Een online aanwezigheid is namelijk een must voor vrijwel elke (nieuwe) business.

Zorg voor een financiële buffer

Het is belangrijk om een financiële buffer te hebben waarmee je noodgevallen op korte termijn kunt opvangen. Op die manier hoef je niet over geld te stressen als er iets onverwachts gebeurt en je bedrijfsinkomsten dalen.

Breng je verdienmodel in kaart

Je moet begrijpen hoe je met je bedrijf geld gaat verdienen. Verkoop je bijvoorbeeld producten of diensten? Zijn die vooral digitaal of fysiek? Wat is de gemiddelde transactiegrootte en het aantal transacties per maand?

Hopelijk hebben de basisprincipes uit dit artikel je een beetje houvast gegeven om een gezonde financiële situatie te creëren. Mocht je naderhand nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat het ons dan vooral weten door middel van een comment onder dit bericht!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Geen spam, alleen maar waardevolle informatie

Deel deze post met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *