Een verkeerde belastingaanslag ontvangen is een tegenslag die je als ondernemer liever niet tegenkomt. Maar helaas gebeurt het wel, ook de belastingdienst maakt soms fouten. Het kan zijn dat de berekening niet klopt, of dat er belangrijke aftrekposten over het hoofd zijn gezien. Maar niet getreurd, wanneer dit gebeurt kan je deze foutieve aanslag aanvechten! Het kan als een ingewikkeld proces klinken, maar met de juiste stappen en hulp kan het je veel geld besparen!
Bezwaar maken loont!
Niemand is perfect en de belastingdienst ook zeker niet. Aanslagen worden automatisch gegenereerd en fouten in gegevens of berekeningen komen regelmatig voor. Deze fouten kunnen leiden tot hoge aanslagen. Veel mensen vinden het te complex om een foutieve aanslag aan te vechten, waardoor ze onnodig te veel belasting betalen. Toch is bezwaar maken niet zo ingewikkeld en dit kan je aardig wat centen besparen. Er worden jaarlijks duizenden bezwaren toegekend, wat aantoont dat bezwaar maken zeker zin heeft. Daarnaast is een bezwaar indienen kosteloos, dus wat heb je te verliezen? Houdt wel de uiterste datum om een bezwaar in te dienen in de gaten. Meestal is dit zes weken na de datum van de aanslag, hierna kan je geen bezwaar meer maken.
Welke stappen moet je nemen?
Begin met het goed controleren van de aanslag en eventuele bijgevoegde specificaties. Waar moet je dan op letten? Controleer bijvoorbeeld of alle inkomsten en uitgaven correct zijn opgenomen. Of zakelijke aftrekposten, zoals investeringsaftrek of autokosten, zijn goed verwerkt. Controleer ook altijd of de opgelegde rente kloppend is. Het kan zo zijn dat er een fout is gemaakt in de btw-aangifte die je eerder hebt gedaan, wat kan leiden tot een te hoge naheffing.
Hierna is het tijd om het bezwaar op te stellen. Een goed bezwaar draait om duidelijkheid en onderbouwing. Essentiële onderdelen die je niet mag vergeten zijn: Vermeld altijd je naam, adres, het aanslagnummer en het bedrag waarmee je het oneens bent. Beschrijf ook altijd waarom je denkt dat de aanslag niet klopt en voeg relevante stukken toe aan je bezwaar. Denk hierbij aan facturen of eerdere aangifte. Verwijs daarnaast naar toepasselijke wetgeving of richtlijnen als je die kent. Zorg naast dit alles voor een zakelijke en feitelijke toon. Hoe helderder je bezwaar, hoe beter de Belastingdienst het kan behandelen.
Tot slot dien je je bezwaar in. Hoe doe je dit? Dit kan via het online portaal van de Belastingdienst, per post of met behulp van een fiscaal specialist. Vraag altijd een ontvangstbevestiging en bewaar deze zorgvuldig. Hiermee kun je altijd bewijzen dat je bezwaar binnen de eerder genoemde zes weken was.
En nu?
Nu is het afwachten. De Belastingdienst neemt je bezwaar in behandeling en beoordeelt het op basis van de informatie die je hebt aangeleverd. Dit proces kan helaas enkele weken tot maanden duren. De resultaten die je bezwaar kan opleveren zijn de volgende: Je bezwaar wordt volledig toegekend en de aanslag wordt aangepast, je bezwaar wordt gedeeltelijk toegewezen en een deel van de aanslag wordt herzien of je bezwaar wordt afgewezen. Wanneer je bezwaar wordt afgewezen, heb je wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan bij de rechtbank. Dit is alleen wel een complexer proces en het is dan ook verstandig om hulp in te schakelen van een fiscalist. Forward fiscalisten begeleiden ondernemers met een oog voor detail en juridische expertise.
Bezwaar maken tegen een belastingaanslag is niet alleen een recht, maar ook een kans om onnodige kosten te voorkomen. Door zorgvuldig te werk te gaan en waar nodig een specialist in te schakelen, kun je als ondernemer jouw positie versterken en problemen met de Belastingdienst oplossen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een bezwaar of wil je zeker weten dat jouw zaak goed wordt aangepakt? Forward Fiscalisten staan voor je klaar om je te begeleiden!